Hozzávalók: édes, fehér fejes káposzta, tetszés szerinti mennyiségben, kg-onként 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél; a léhez literenként 1 púpozott evőkanál só, a tetejére üvegenként 1 szelet kenyér.
A káposztát külső, fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítjuk, majd káposztagyalun legyaluljuk, vagy reszelőn lereszeljük. (Minél vékonyabbak a káposztaszálak, annál gyorsabban érik meg. ) A kaprot megmossuk, szálakra szétbontjuk, és a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágjuk. A kenyeret kisebb darabokra eltörjük. Tiszta üveg aljára helyezünk néhány szál kaprot, majd félig töltjük a káposztával. Kézzel erősen nyomkodjuk le a káposztát, hogy az üvegbe minél több férjen! Beledugjuk a babérlevelet, néhány lap fokhagymát, és egy-egy szál kaprot. Káposztával teletöltjük az üveget. A tetejére is teszünk néhány gerezd fokhagymát, végül kenyérdarabokkal beborítjuk. Közben vizet forralunk, amelyet sóval ízesítünk. A már nem zubogó vizet úgy öntjük a káposztára, hogy az a kenyéren keresztülfolyjon. Alufóliával betakarjuk, és félreállítjuk. A konyhában 3-4 nap alatt megérik. Az íze ugyanolyan, mint a kovászos uborkáé. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret, levét átszűrjük, és jól befedjük. Hűtőszekrényben hetekig eláll.