Hozzávalók: 6 nagyobb kovászos uborka (házilag készített vagy üzletben vásárolt), 6 nagy, kemény paradicsom, 1 csokor friss kapor, 2 dl sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött fehér bors, parányi porcukor, ízlés szerint só.
A saláta öntetéhez a tejfölt simára keverjük a sóval, borssal, porcukorral, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és apróra metélt kaporral. Hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát. További felhasználásig folpack fóliával beborítva a hűtőszekrényben tároljuk. A kovászos uborkát levéből kivéve nagyságától függően negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. A megmosott és leszárított paradicsomokat ugyancsak negyedekre vagy nyolcadokra aprítjuk. Lapos, nagy üvegtálon elhelyezzük az uborkákat felváltva a paradicsomgerezdekkel, majd lelocsoljuk a fokhagymás-tejfölös öntettel. Ismét fóliával letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, és tálalásig ott tartjuk. Úgy is készíthetjük, hogy az uborkát is, meg a paradicsomot is egyforma kockákra vágjuk, és az öntettel jól összekeverjük.