Hozzávalók: 1 kg vastag húsú zöldpaprika, 1 dl alma- vagy borecet, 5 evőkanál salátaolaj (jó a napraforgóolaj is), 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só és kevés méz (vagy porcukor).
A zöldpaprikát megmossuk, leszárítjuk. Sütőlapra egészben, szárastól, csumástól rárakjuk, és az előmelegített forró sütőbe tolva, minden oldalát barnára pirítjuk. Ezután kissé hűlni hagyjuk, majd a megbarnult vékony héját lehúzzuk. Közben a salátaléhez az ecetet kevés vízzel összeöntjük, hozzáadjuk az olajat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a mézet. A még meleg paprikát felszeleteljük, kicsumázzuk, és az elkészített salátalébe rakjuk. Ha a saláta egészen kihűlt, szorosan befedjük, majd a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Bármilyen húsféléhez finom, de kínálhatjuk magában is, pirított kenyérszeletkékkel. Készíthetünk vele vacsorasalátát is, akkor az ecetes-olajos léhez keverjünk még csíkokra vágott 20 dkg-nyi párizsit vagy virsli karikát.