Hozzávalók: 75 dkg kemény, hibátlan paradicsom, 1 szál kígyóuborka (vagy nem nagyon magvas salátauborka), 15 dkg juhtúró, 2 dl kefir, 2-3 gerezd friss fokhagyma, 4 evőkanál salátaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál citromlé, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi porcukor, kevés só.
A paradicsomot megmossuk, leszárítjuk és nyolcadokra vágjuk. Az ugyancsak megmosott uborkát héjastól legyaluljuk (vagy nagyon vékony karikákra vágjuk) és megsózzuk (de nem besózzuk!). Mindkét zöldséget a hűtőszekrénybe tesszük. A kefirt összekeverjük az olajjal, a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel. Hozzáöntjük a citromlevet, és sózzuk, borsozzuk, ezután kevés cukorral szelídítjük a citrom savanyú ízét. Végül belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát. A paradicsomot és az uborkát mély salátástálba rakjuk, és a tetejére rámorzsoljuk a juhtúrót. Leöntjük a salátaöntettel, majd az egészet villával óvatosan összeforgatjuk. A tálat gondosan befedjük, nehogy a fokhagyma erős illata "beterítse" a hűtőszekrényt, és néhány órára jégbe hűtjük. Pirított barnakenyér-szeletekkel nagyon egészséges és könnyű, finom vacsora, kisebb adagban készítve húsféle mellé nyári köret.