Hozzávalók: 1 kg főzőtök, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 dl kefir, 1 csokor kapor, 1 citrom leve, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só; a tálaláshoz néhány salátalevél.
A saláta öntetéhez a kefirt simára keverjük a citromlével, a mustárral, kevés sóval, porcukorral és a megmosott, finomra aprított kaporral. Hidegre tesszük. A tököt meghámozzuk, magos belét kidobjuk, majd lereszeljük (vagy gyalun legyaluljuk). A lereszelt tököt megsózzuk, és alaposan összekeverjük, ezután hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát zöldjével együtt. 15-20 percnyi állás után az öntetet rálocsoljuk, ismét jól összekeverjük, és megmosott, lecsöpögtetett salátalevelekkel, bélelt tálba öntjük. Befedjük, és a hűtőszekrényben fél napig érleljük.