Hozzávalók: 1 csokor zöldhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge karalábé, 3 húsos zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú kemény paradicsom, fél dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint csipetnyi porcukor és só.
A megtisztított és lemosott zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk, salátástálba tesszük, és megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a nyers cukkínit, majd a megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép szálasra reszeljük, vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. A hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes salátát leveleire szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak vékony csíkokra aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt paradicsommal együtt. Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára keverjük a mustárral, az olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást ráöntjük a salátára, az egészet jól átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Egyórai érlelés után átkeverve tálaljuk akár előételként, akár pedig hús mellé, köretnek. Ha a salátamártás helyett majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű vacsorát tálalhatunk.