Hozzávalók: másfél dl majonéz (házilag készített vagy tubusos), 1 nagyobb csemege uborka (ami nem nagyon savanyú). 1 dl tejföl (vagy a savójától megszabadított kefir), 1 evőkanál mustár (aki szereti, csípőset is tehet bele), 1 csokor snidling (vagy 1 kicsi reszelt hagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a borral. Az uborkát az almareszelő legfinomabb fokán lereszeljük, majd hozzáadjuk a mártáshoz. A fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymaprésen összezúzva ugyancsak belekeverjük. Porcukorral, törött fekete borssal és sóval ízlés szerint megfűszerezzük. Végül belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított snidlinget (vagy a reszelt hagymát). A mártást befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és csak közvetlenül tálalás előtt rakjuk az asztalra. A forró burgonya - vagy bármilyen hideg felvágott - mellé is nagyon finom a jéghideg, pikáns mártás. (Nyáron nyers uborkával is el lehet készíteni, akkor több mustárral tanácsos fűszerezni.) Ahány fajta mustárral készítjük, annyiféle lesz az íze.