Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 2 csapott evőkanál búzadara, 1 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, ízlés szerint őrölt fehér bors és só.
A tojás sárgát simára keverjük 2 dkg olvasztott, de már nem meleg vajjal. Csipetnyi sóval és megmosott, finomra vágott kapor felével fűszerezzük, ezután hozzáadjuk a villával vagy szitán áttört tehéntúrót és a búzadarát. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével is óvatosan összekeverjük. A masszát 15 percig hagyjuk pihenni, közben a maradék vajat leveses fazékban felforrósítjuk. Rászórjuk a lisztet, és folytonosan kevergetve, világos zsemleszínűre pirítjuk. Ezután az edényt a tűzről lehúzzuk, és azonnal elkeverjük benne a megmaradt kaprot. Felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára, csomómentesre keverjük. Még ráöntünk félliternyi vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és megborsozzuk. Kevergetve felforraljuk. A tejfölt kevés forró levessel egészen simára keverjük, és beleöntjük a fazékba. Ismét felforraljuk. Miközben a leves fő, a túrós masszából nedves kézzel apró (mogyorónyi) gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztjük. 10 percnyi főzés után a gombóckák duplájukra nőnek. Ha az összes gombóc feljött a leves tetejére, a tűzről lehúzzuk, és befedve 10 percig hagyjuk állni, csak azután kínáljuk.