Hozzávalók: 40 dkg zöldbab, 1/2 liter paradicsom ivólé, 4 dl kefir, 25 dkg kemény paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor tárkonylevél, 1 csokor zöldhagymaszár, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor.
A zöldbabot szálkáitól mindkét végén letisztítjuk, és 2 centis darabkákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak hogy ellepi, majd megsózzuk és megfőzzük. Közben a kefirt a liszttel és a paradicsomlével egészen simára keverjük, a zöldfűszereket megmossuk, lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk. A megfőtt zöldbabot behabarjuk a paradicsomos kefirrel, ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Felforraljuk, és 5 percig főzzük. Végül belekeverjük a zöldfűszereket, ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd egyetlen pillanatra felforraljuk. Lefedjük, és félrehúzzuk a tűzről. Kihűtjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig hagyjuk állni. Tálalás előtt a megmosott nyers paradicsomokat nyolcadokba vágjuk, a tányérokban elosztjuk, és a hideg levest rákanalazzuk.
|