Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 citrom, 1 csokor friss kapor, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál só, késhegynyi törött fehér bors.
A citromot forró vízben megmossuk, majd a külső sárga héját (a fehér rész ne kerüljön bele, különben keserű lesz a leves) hajszálvékonyan lehámozzuk. A héjat csíkokra aprítjuk, és két deci vízbe tesszük. Kis lángon 5 percig befedve forraljuk. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Turmixgép poharába öntjük a már kihűlt citromhéjas vizet a főtt citromhéjcsíkokkal együtt, és belecsavarjuk a citromlevet. Annyi porcukorral ízesítjük, hogy ne legyen édes, csak kellemesen savanykás, pikáns. Sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd addig keverjük, amíg a citromhéj csíkok egészen apró foszlányokká zúzódnak. Ekkor beleöntjük a kefirt, beleszórjuk a megmosott és felaprított kapor felét. Habosra keverjük. Ezután a citromlevessel teli turmixpoharat betesszük a hűtőszekrénybe, és jéghidegre hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a levest ismét habosra keverjük, elosztjuk az előzőleg lehűtött csészékben, és mindegyik adag tetejére szórunk a megmaradt kaporból. Néhány jégkockát is beledobhatunk. Rendkívül üdítő, különösen jólesik a nyári nagy melegben.
|