Hozzávalók: 12 személyre:
- 50 dkg csirkemáj,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- só, őrölt bors és szerecsendió,
- 0,5 dl konyak,
- 2 tojás fehérje,
- 5 dkg vaj.
A tálaláshoz:
- 30 dkg aszalt szilva (mag nélkül),
- 4 dl vörösbor,
- szegfűszeg és fahéj,
- 2 dg savanykás alma,
- 1 evőkanál citromlé.
A májat megtisztítjuk és a füstölt szalonnával együtt kétszer,
ledaráljuk. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval bátran
fűszerezzük, hozzáadjuk a konyakot és a két tojásfehérjével, jól
kikeverjük. Egy hosszúkás, szögletes formát a vajjal vastagon bekenünk,
belesimítjuk a májas masszát, és alufóliával lefedjük. Vízzel telt
tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 200 C-on 55-60 percig,
gőzöljük: A sütőből kivéve lehűtjük, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
Az aszalt szilvát a fahéjjal és szegfűszeggel ízesített vörösborban
megfőzzük. Az almákat megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk, a
gyümölcs húsát cikkekre vágjuk és citromos vízben nem túl puhára
főzzük. A jól lehűtött májpástétomot a formából kiborítjuk,
fölszeletelve tálra tesszük. Körülötte elrendezzük a lecsöpögtetett
vörösboros aszalt szilvákat és a párolt almacikkeket.
|