Hozzávalók: 12 személyre:
- 1 nagy csirke (kb. 1,5 kg),
- 1 kg csirkeláb,
- 2 nagyobb sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 1 zeller,
- só,
- 1 kiskanál bors,
- 3-4 ecetes uborka,
- 4 tojás.
A csirkét megtisztítjuk és a csirkelábakkal együtt annyi vízben,
amennyi ellepi, föltesszük főni. Sóval, borssal ízesítjük, és lassú
tűzön addig főzzük, míg a hűs a csontról leválik. Eközben a zöldségeket
megtisztítjuk és egyórányi főzés után a fövő húshoz, adjuk. Ha
megfőtt, kissé kihűtjük, a húst kiszedjük és kicsontozzuk,
lebőrözzük. A levet leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük és az
ecetes uborkával együtt vékony szeletekre, vágjuk. Egy hosszúkás formát
fóliával kibélelünk. Kevés levet öntünk bele. Ha megdermedt, főtt
tojással és uborkaszeletekkel szépen kirakjuk, elrendezzük rajta a
húsdarabokat, majd a lével fölöntjük. Aki szereti, a hús közé a megfőtt
zöldséget is belekeverheti. Legalább fél napig hűtőben dermesztjük,
majd a formából kiborítva, felszeletelve tesszük tálra.
|