Hozzávalók: 40 dkg darált, sovány sertéshús, 2 tojás, 1 dl paradicsomlé (ketchup vagy ivólé), 1 fej vöröshagyma, 1 kis zellercikk, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, a forma kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Mindenekelőtt válasszunk ki egy lehetőleg hosszúkás, szögletes formát, mert a szögletes hús jól szeletelhető. Az olajjal kenjük ki a forma belsejét, majd hintsük be a zsemlemorzsával. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd apránként hozzákeverjük a paradicsomlevet, és a megtisztított, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn belereszeljük a zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal összeforgatjuk. A habos masszát óvatosan a darált húshoz vegyítjük, és addig forgatjuk, kevergetjük, amíg az egész egyneművé nem válik. Azonnal beleöntjük a kikent formába, és a tetejét simára egyengetjük. Egy nagy tepsibe háromujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőbe téve felforraljuk, majd a megtöltött formát beleállítjuk. Fedetlenül addig gőzöljük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A formából még forrón deszkára borítjuk. Ha kihűlt, felszeleteljük. Melegen salátával és tetszés szerint burgonyakörettel vagy főzelékkel, párolt zöldséggel tálalható. Hidegen vékony szeletekre vágva kitűnő reggeli, tízórai vagy vacsora.