Hozzávalók: 1 kis csirke, 7-8 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl nem savanyú tejföl (vagy tejszín), 1 teáskanál liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A csirkét tisztítás, megmosás után kis darabjaira vágjuk. (A szárnyvégeket, a hátat, a nyakat és a lábakat levesnek megfőzhetjük.) A húsdarabok mindkét felét megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra aprítjuk, majd az apró kockákra vágott és kiolvasztott szalonnán üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd rögtön ráöntünk 2 evőkanál vizet, és visszatesszük a tűzre. A húsdarabok mindkét oldalát lepirítjuk, ezután pedig aláöntünk másfél dl vizet. Hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott zöldpaprikát. Fedő alatt, a hús gyakori forgatásával puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként, egy-két evőkanálnyi forró vízzel pótoljuk. Végül beletesszük a vékony gerezdekre vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ugyancsak fedő alatt tovább pároljuk még néhány percig. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd ráöntjük a húsra. Csak annyi ideig forraljuk, amíg a lábost rázogatva a piros mártás összegyűlik a tetején. Keverni nem szabad! (A gyenge csirkehús széttörik, ha kevergetjük.) Körete egy szokásosan elkészített túrógombóc, pirított morzsa nélkül, tejföllel és kevés kaporral meghintve.