Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Recepttár
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Az én cikkeim [1]
Receptek [241]
Videó [0]
Belépési forma
Keresés
Körkérdésünk
Értékelje honlapomat
Összes válasz: 33
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Cikkek » Az én cikkeim

Már tudjuk, miért jó a fokhagyma
Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa. Azt azonban egészen mostanáig nem tudtuk, hogy hogyan fejti ki hatását, és miért ez halmozódik föl a fokhagymában, szemben a gyakoribb antioxidánsokkal ( E-vitamin, Q10 koenzim), amelyek a szabad gyökök káros hatásától védenek meg.

„Nem tudtuk, hogy a fokhagymában miért van ilyen hatékony antioxidáns, és közben ebben a növényben miért nem található nagy mennyiség a többi olyan anyagból, ami általában felelős az antioxidáns aktivitásért a növényekben. Ha az allicin valóban az antioxidáns hatása miatt van a fokhagymában, kérdés, hogy hogyan fejti ki azt.”

A kutatók felvetették, hogy nem az allicin az, ami olyan hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, hanem az egyik lebomlási terméke. A mesterségesen előállított allicinnel végzet kísérletek azt mutatták ugyanis, hogy a molekula lebomlása során képződik egy sav, ami nagyon gyorsan reagál a szabad gyökökkel.

„Valójában az allicinnek le kell bomlania ahhoz, hogy hatékony antioxidáns szabaduljon fel. A szulfénsav összetevő és a szabadgyökök között nagyon gyors a reakció, éppen csak annyi idő kell hozzá, amíg a két molekula találkozik. Eddig még nem találtunk olyan természetes vagy mesterséges anyagot, ami ilyen gyorsan hatástalanítja az antioxidánsokat.”

A kutatók szerint a szulfénsav reakciókészségével magyarázható a fokhagyma egészséges hatása. „Századok óta használják a fokhagymát a népi gyógyászatban, és számtalan fokhagymakészítmény van a piacon, de mostanáig nem volt magyarázat arra, hogy miért ilyen egészséges. Talán ez az első lépés ahhoz, hogy leleplezzük a kémiai folyamatot, ami a fokhagyma jótékony hatásait magyarázza.”

A többi hagymafajta is tartalmaz allicinhez hasonló anyagokat, de ezeknek nem teljesen azonos az egészségre gyakorolt hatása. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az allicin-analógok lassabban bomlanak le, és így alacsonyabb lesz a szulfénsav-szint a szervezetben.
Kategória: Az én cikkeim | Hozzáadta: fidelito101 (2009-04-20)
Megtekintések száma: 686 | Helyezés: 1.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: