Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg vegyes leveszöldség (petrezselyemgyökér, sárgarépa), 50 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 dl száraz vörösbor, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor.
Az olajat fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát. Ha szükséges, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a folyadék jól ellepje a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utána sózzuk, de már nem forraljuk. A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós.