A tisztított, sózott csülköt kuktába, betétre rakjuk, és aláöntünk 3 dl vizet. Lezárva, takaréklángon, a forrástól számított 45 percig pároljuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, a megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot is karikákra vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vöröshagymát, megsózzuk, és a gombaszeleteket beletéve, fedő alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk, illetve zsírjára sütjük. Ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a pirospaprikát. Egy nagyobb tepsibe karikázzuk a főtt burgonyát, közékeverjük a paradicsomszeleteket, és megsózzuk. Ezt beborítjuk a zöldpaprikával, amire rákenjük a hagymás gombát. A csülökléből néhány evőkanálnyit rálocsolunk, majd előmelegített forró sütőben 20 percig erős lángon sütjük. Közben a főtt csülköt felszeleteljük. A sütőből kivesszük a mártásos krumplit, az étel tetejére rakjuk a főtt csülökhúst, ezt leöntjük a megsózott tejföllel, és néhány percre visszatesszük a sütőbe. (A megmaradt csülökléből finom zöldséglevest készíthetünk.) Ropogós-pirosra sütjük. A nyers, füstöletlen csülköt bátran főzhetjük a kuktában!